Van kubieke meters naar vierkante meters

In 2022 moeten alle gemeenten over van meten met kubieke meters (inhoud) naar meten met vierkante meters (gebruiksoppervlakte). Dit is een wettelijke verplichting en moet de standaard worden in Nederland. De overgang van kubieke meters naar vierkante meters zorgt voor één manier van meten. Dit creëert duidelijkheid en eenheid. Makelaars maken gebruik van vierkante meters bij het aankopen en verkopen van woningen, de basisregistratie van adressen en gebouwen meet in vierkante meters en ook bij huurwoningen wordt er gemeten met vierkante meters.


Heeft deze overgang effect op de huidige WOZ-waarde?

De overgang van kubieke meters naar vierkante meters heeft geen direct effect op de WOZ-waarde van uw woning. Om te kijken of de omzetting op de juiste manier verloopt zal een deel van de woningen worden gecontroleerd. Dit kan er soms voor zorgen dat er dingen worden opgemerkt door taxateurs die nog niet in ons systeem staan. Wanneer een inwoner bijvoorbeeld een extra schuur of tuinhuisje heeft aangebouwd (waarvoor geen vergunning hoefde worden aangevraagd), zal dit gevolg hebben voor de WOZ-waarde van een woning. Dit nemen we mee in de taxatie, wat gevolgd heeft voor de WOZ-waarde. We vinden dit belangrijk zodat de belastingdruk eerlijk verdeeld wordt. Ook wanneer de WOZ-waarde wordt bepaald, vinden wij het fijn om een zo volledig mogelijk beeld te hebben van alle woningen zodat we een goede vergelijking kunnen maken tussen woningen.

Wilt u meer weten over hoe Gebruiksoppervlakte en de overgang van kubieke meters naar vierkante meters? Bekijk dan hier de veelgestelde vragen over Gebruiksoppervlakte. 

Wilt u meer weten over de WOZ-waarde? Bekijk dan hier de veelgestelde vragen over de WOZ-waarde.