Aanmelden of afmelden toeristenbelasting.

Wat is toeristenbelasting?

Toeristenbelasting is een belasting voor aanbieders van overnachtingsmogelijkheden zoals hotels, campings, pensions, bed & breakfasts of Airbnb. De gemeente heft deze belasting omdat gasten gebruikmaken van voorzieningen in de gemeente. Uit  de opbrengst van de toeristenbelasting betaalt de gemeente bijvoorbeeld de extra kosten die worden gemaakt voor voorzieningen voor toeristen.

Wie betaalt toeristenbelasting?

Degene die een verblijf binnen de gemeente aanbiedt, betaalt de toeristenbelasting. Dit is meestal de eigenaar van een hotel, camping, pension, bed & breakfast of Airbnb. GBTwente int toeristenbelasting in opdracht van de gemeente, daarom draagt de eigenaar ontvangsten af aan GBTwente. De eigenaar mag deze belasting doorberekenen aan de gasten van het verblijf. Om dit bij te houden, kan de eigenaar een nachtverblijfregister gebruiken. Hieronder kunt u het nachtverblijfregister van GBTwente downloaden.

Ja, ik wil het nachtverblijfregister van GBTwente downloaden.

Wanneer betaalt u toeristenbelasting?

Als u gast bent, betaalt u toeristenbelasting aan de eigenaar van uw accommodatie. De eigenaar draagt de ontvangsten af aan GBTwente. Jaarlijks krijgen alle eigenaren die overnachtingen aanbieden een voorlopige en een definitieve aanslag toeristenbelasting. Voor het vaststellen van de definitieve aanslag krijgen alle eigenaren een uitnodiging om aangifte toeristenbelasting te doen. Wilt u meer weten over de tarieven voor toeristenbelasting? Klik hier voor de tarieven van uw gemeente.

Biedt u voor de eerste keer een overnachtingsmogelijkheid aan? Dan moet u dit melden bij GBTwente. Maak hiervoor gebruik van ons contactformulier. Geef in uw bericht de volgende informatie over de accommodatie duidelijk aan:

  • Naam
  • Adres
  • Contactpersoon
  • Contactgegevens
  • KvK nummer (indien aanwezig)
Let op: Het is niet altijd toegestaan om op een perceel een accommodatie te verhuren of overnachtingen aan te bieden. Meer informatie hierover vindt u bij uw gemeente.
 

Wat is een voorlopige aanslag toeristenbelasting?

Een voorlopige aanslag heeft betrekking op het lopende jaar en wordt verstuurd aan eigenaren van accommodaties. De hoogte van het bedrag van de voorlopige aanslag is gebaseerd op een percentage van het aantal overnachtingen van de definitieve aanslag toeristenbelasting van het voorafgaande jaar. Een rekenvoorbeeld van de voorlopige aanslag vindt u hier
 

Wat is een definitieve aanslag toeristenbelasting?

De definitieve aanslag wordt aan het begin van het volgende jaar verzonden. De hoogte van het bedrag van de definitieve aanslag is gebaseerd op de aangifte en verrekend met de voorlopige aanslag. Een rekenvoorbeeld van de definitieve aanslag vindt u hier.
 

Hoe doet u de aangifte toeristenbelasting?

In december ontvangen alle ondernemers die verblijf binnen de gemeente aanbieden een uitnodiging om digitaal aangifte te doen. U kunt digitaal aangifte doen via ons digitaal loket. 

Let op: Bij het doen van de aangifte is er een keuze tussen het doorgeven van het werkelijk aantal overnachtingen of een forfait. Bij een forfait is er sprake van een vast bedrag per verblijf per jaar.

Ik ben het niet eens met de aanslag toeristenbelasting.