Help ons verbeteren

Wat is toeristenbelasting?

Toeristenbelasting is belasting die geheven wordt om toeristen te laten meebetalen aan het onderhoud van de voorzieningen binnen een gemeente. Omdat toeristen niet in de gemeente wonen betalen zij namelijk geen belastingen aan die gemeente.

Wie betaalt toeristenbelasting?

Omdat toeristen wel tijdelijk in de gemeente verblijven, heeft de gemeente meer kosten aan het onderhoud of de schoonmaak van bijvoorbeeld straten of parken. Door toeristenbelasting te heffen, kan de gemeenten de extra kosten hiervoor betalen.
 
De ondernemer die een verblijf binnen de gemeente aanbiedt, betaalt de toeristenbelasting. Dit is bijvoorbeeld een eigenaar van een hotel, camping, pension of bed & breakfast. Deze mag de belasting doorrekenen aan de gasten van het verblijf. Om dit bij te houden, kan gebruik worden gemaakt van het nachtverblijfregister. De tarieven van uw gemeente vindt u hier
 

Hoe betaalt u toeristenbelasting?

Als u gast bent, betaalt u toeristenbelasting aan de eigenaar van uw accommodatie. De eigenaar draagt de ontvangsten af aan GBTwente die ze int opdracht van de gemeenten. Jaarlijks krijgen alle ondernemers, die belastingplichtig zijn voor de toeristenbelasting, een voorlopige- en een definitieve aanslag toeristenbelasting. 
 

Wat is een voorlopige aanslag toeristenbelasting?

Een voorlopige aanslag heeft betrekking op het lopende jaar en wordt verstuurd aan eigenaren van accommodaties. De hoogte van het bedrag van de voorlopige aanslag is gebaseerd op een percentage van het aantal overnachtingen van de definitieve aanslag toeristenbelasting van het voorafgaande jaar. Een rekenvoorbeeld van de voorlopige aanslag vindt u hier
 

Wat is een definitieve aanslag toeristenbelasting?

De definitieve aanslag wordt aan het begin van het volgende jaar verzonden. De hoogte van het bedrag van de definitieve aanslag is gebaseerd op de aangifte en verrekend met de voorlopige aanslag. Een rekenvoorbeeld van de definitieve aanslag vindt u hier.
 

Wanneer moet een eigenaar aangifte doen?

In het vierde kwartaal wordt aan eigenaren van accommodaties een verzoek verstuurd om (digitaal) aangifte te doen over afgelopen jaar.
 

Wie controleert de aangifte?

De aangifte die een eigenaar van accommodatie doet, wordt door GBTwente (of een extern bureau) op afspraak gecontroleerd. 

Ik ben het niet eens met de aanslag toeristenbelasting.