Help ons verbeteren

Wat is reclamebelasting?

Gemeenten heffen reclamebelasting voor openbare aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Het gaat hierbij om aankondigingen die reclame maken of aandacht trekken voor een product, dienst of bedrijf. Denk hierbij aan bestickering van ramen, gevelborden en posters. De eigenaar van de aankondiging is ook de belastingplichtige.

Kan ik reclame- én precariobelasting betalen voor hetzelfde reclamebord?

Ja dat kan, omdat het verschillende belastbare feiten zijn. Diverse gemeenten hebben in de verordening de vrijstelling opgenomen dat er geen precariobelasting verschuldigd is als er reclamebelasting wordt geheven.

Welke gemeenten heffen reclamebelasting?

De gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Oldenzaal, Berkelland en Bronckhorst heffen reclamebelasting.

Wat zijn de tarieven voor reclamebelasting?

De tarieven van uw gemeente vindt u in de verordening reclamebelasting, deze vindt u ook op de tarieven pagina van uw gemeente.

Wat doet de gemeente met de opbrengst van reclamebelasting?

In de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Oldenzaal, Berkelland en Bronckhorst komt de opbrengst van de reclamebelasting (na aftrek van uitvoeringskosten) ten goede aan een ondernemersfonds en wordt gebruikt om de (binnen)stad en/of bedrijventerreinen te promoten. Ondernemers betalen samen voor collectieve uitgaven, zoals activiteiten.