Wat is reclamebelasting?

Gemeenten heffen reclamebelasting voor openbare aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Denk hierbij aan uithangborden, lichtbakken, posters, vlaggen, spandoeken, luifels en bestickering van ramen. Ook voorwerpen als een namaakijsje of -patatzak vallen hieronder. Degene die eigenaar is van de aankondiging, is belastingplichtig. Dit kan ook een tussenpersoon of exploitant zijn.

Kan ik reclame- én precariobelasting betalen voor hetzelfde reclamebord?

Ja dat kan, omdat het verschillende belastbare feiten zijn. Diverse gemeenten hebben in de verordening de vrijstelling opgenomen dat er geen precariobelasting verschuldigd is als er reclamebelasting wordt geheven.

Welke gemeenten heffen reclamebelasting?

De gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Oldenzaal, Berkelland en Bronckhorst heffen reclamebelasting.

Wat zijn de tarieven voor reclamebelasting?

De tarieven van uw gemeente vindt u in de verordening reclamebelasting, deze vindt u ook op de tarieven pagina van uw gemeente.

Wat doet de gemeente met de opbrengst van reclamebelasting?

In de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Oldenzaal, Berkelland en Bronckhorst komt de opbrengst van de reclamebelasting (na aftrek van uitvoeringskosten) ten goede aan een ondernemersfonds en wordt gebruikt om de (binnen)stad en/of bedrijventerreinen te promoten. Ondernemers betalen samen voor collectieve uitgaven, zoals activiteiten.