Help ons verbeteren

WOZ-waarde

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is een waardering van onroerend goed. Dit kan een woning zijn, maar ook een bedrijfspand of een openbaar gebouw zoals een school of een sportkantine. Elk jaar wordt van alle panden de waarde bepaalt. Deze waarde wordt gebruikt bij het heffen van verschillende belastingen. U vindt de WOZ-waarde in de WOZ-beschikking die u jaarlijks met de aanslag gemeentelijke belastingen ontvangt. Ook kunt u uw WOZ-waarde bekijken via het WOZ-waarde loket.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?

Bij de waardering van een pand wordt uitgegaan van de verkoopwaarde. Bij een woning is dit het bedrag dat de woning op zou brengen als deze wordt verkocht. Daarnaast ligt de WOZ-waarde meestal in de buurt van de marktwaarde. De WOZ-waarde wordt vastgesteld aan de hand van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Hierbij wordt gekeken naar kenmerken van de woning zoals type, inhoud of kubieke meters (vanaf 2022 is dit voor alle gemeenten gebruiksoppervlakte of vierkante meters) en bouwjaar, maar ook ligging en grootte van het perceel. Deze informatie wordt aangevuld met gegevens over bijvoorbeeld een verbouwing en het onderhoud van de woning. Vervolgens wordt gekeken naar de verschillen tussen uw woning en vergelijkbare verkochte woningen. Voor andere soorten panden, zoals een winkel, geldt een andere methode van taxeren. Hierbij wordt namelijk uitgegaan van huurprijzen. Voor openbare gebouwen wordt uitgegaan van de bouwkosten en leeftijd van het gebouw.
 

Waar vind ik meer informatie over mijn WOZ-waarde?

U kunt uw WOZ-waarde inzien via het WOZ-waarde loket. Meer informatie vindt u in het taxatieverslag. U download het taxatieverslag via MijnGBTwente. Dit taxatieverslag is niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld een taxatierapport van een makelaar. Zo staat er niets in over gebruikte materialen, installaties in de woning of over buurtvoorzieningen. Deze gegevens vermeldt een makelaar wel in het taxatierapport. De verkoopprijs van een woning is bovendien afhankelijk van onderhandelingen en interesse van kopers. Daarom kan een koopsom dus afwijken van de door ons vastgestelde WOZ-waarde. Een taxatie is een zo goed mogelijke inschatting van de marktwaarde.

Wat moet ik nog meer weten van de WOZ-beschikking?

In de beschikking op de aanslag staan: de plaatselijke aanduiding van het object (meestal is dit het adres), de toegekende waarde, de waardepeildatum en het tijdvak waarin de waarde gebruikt wordt. Hier staan ook de naam, het adres en de woon- of vestigingsplaats van degene die de beschikking krijgt vermeld. Er staat ook een dagtekening op. Deze datum is belangrijk als u het niet eens bent met de vastgestelde waarde.

De waardepeildatum voor de WOZ-ligt in het verleden. Dit geeft ons de tijd om de verkoopprijzen zorgvuldig te analyseren. Natuurlijk houden we rekening met de ontwikkeling van de prijzen in deze periode.

Wat als ik het niet eens ben met de WOZ-waarde?

GBTwente probeert elk jaar zo nauwkeurig en objectief mogelijk de WOZ-waarde te bepalen. De onderbouwing kunt u in het taxatieverslag inzien. Als u het niet eens bent met de vastgestelde waarde, dan kunt u een bezwaarschift indienen. Als u bezwaar wilt maken, bel dan eerst met ons. Wij nemen uw bezwaar met u door en helpen u graag verder. Dat is sneller én gemakkelijker voor u. Het telefoonnummer staat op de voorzijde van de aanslag.

Ja, ik wil een taxatieverslag inzien.

Ja, ik wil bezwaar indienen.