Help ons verbeteren

Veelgestelde vragen over Gebruiksoppervlakte

Wat is Gebruiksoppervlakte?

De Gebruiksoppervlakte is de standaard meetmethode waarmee bijvoorbeeld makelaars, taxateurs, woningbouwverenigingen, beleggers in vastgoed en bouwmaatschappijen werken. In de landelijke wetgeving is bepaald dat ook gemeenten deze methode moeten gebruiken bij het bepalen van de WOZ-waarde van uw woning. Hiervoor wordt een meetmethode gebruikt die is afgeleid van een landelijk meetmethodiek, de NEN2580.

De Gebruiksoppervlakte is de oppervlakte in uw woning die gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde delen die dicht zijn (zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel) horen ook bij de Gebruiksoppervlakte. Als uw woning meer dan 1 woonlaag heeft (bijvoorbeeld de begane grond en een 1e verdieping), dan wordt de Gebruiksoppervlakte van alle woonlagen bij elkaar opgeteld.

Wat is de NEN2580?

Dit is een landelijke meetmethodiek. Het is dé Nederlandse norm voor het bepalen van de oppervlakte en inhoud van een gebouw.

Hoe wordt Gebruiksoppervlakte bepaald?

De Gebruiksoppervlakte wordt bepaald door de binnenzijde van uw woning op te meten. De meting gaat van binnenzijde buitenmuur naar binnenzijde buitenmuur. Hierbij worden alle verdiepingen gemeten en wordt alles bij elkaar opgeteld.

Als er delen van uw woning zijn waarbij de stahoogte minder dan 1,5 meter is (bijvoorbeeld onder een schuine kap) dan telt die oppervlakte niet mee. Wat wel meetelt zijn alle aangebouwde delen die dicht zijn. Voorbeelden hiervan zijn een aangebouwde garage, een aanbouw, een bijkeuken, een erker, een dakkapel of een aangebouwde berging. Ook bergingen, garages en kelders, zowel in als onder uw woning, behoren tot de Gebruiksoppervlakte.

Onderstaand ziet u twee voorbeelden waarin de Gebruiksoppervlakte van een woning is bepaald. Hierbij zijn zowel een eenvoudige als een uitgebreide woning weergegeven:

Voorbeeld 1: Gebruiksoppervlakte van een woning (eenvoudig)Voorbeeld 1: Gebruiksoppervlakte van een woning (eenvoudig)

 

Voorbeeld 2: Gebruiksoppervlakte van een woning (uitgebreid)Voorbeeld 2: Gebruiksoppervlakte van een woning (uitgebreid)

Mijn WOZ-waarde is veel gestegen/gedaald ten opzichte van vorig jaar. Hoe kan dat?

Bij het meten van de Gebruiksoppervlakte van uw woning hebben wij gebruik gemaakt van zeer gedetailleerde luchtfoto’s en bouwtekeningen. Ook hebben wij de situaties buiten bekeken en woningen aan de binnenkant bekeken. Op deze manier hebben wij alle kenmerken van uw woning (grootte van uw woning, aanwezigheid en grootte van aanbouwen, bergingen, dakkapellen, etc.) bekeken. Waar nodig hebben wij de gegevens in onze systemen aangepast. Hierdoor kan het zijn dat wij nu andere (bijvoorbeeld betere en/of nieuwere) kenmerken van uw woning hebben dan vorig jaar. Op basis van de huidige kenmerken is de WOZ-waarde van uw woning bepaald. Het kan dus voorkomen dat de WOZ-waarde van uw woning (veel meer) gestegen/gedaald is dan u had verwacht. Wanneer u vindt dat de WOZ-waarde van uw woning niet juist is, controleert u dan eerst de bij ons bekende kenmerken van uw woning.

Kan ik de Gebruiksoppervlakte ook zelf meten?

Voor het bepalen van de Gebruiksoppervlakte gebruiken alle taxateurs en makelaars in Nederland dezelfde meetmethodiek, die is afgeleid van de NEN2580. Wilt u meer weten over de Gebruiksoppervlakte van uw woning? Kijk dan op de website van de Waarderingskamer. Daar vindt u naast de regels en instructies ook antwoorden op veel gestelde vragen.

Wat moet ik weten over de verandering van inhoud naar Gebruiksoppervlakte?

Bekijk hieronder de informatie presentatie Van inhoud naar Gebruiksoppervlakte.