Help ons verbeteren

Veelgestelde vragen over het Controleren van uw woning (voormeldingen)

Klik op de link voor antwoorden op veelgestelde vragen over Gebruiksoppervlakte (van kubieke- naar vierkante meter).

Waarom krijgt u een uitnodiging om de kenmerken van uw woning te controleren?

Om de juiste WOZ-waarde van uw woning te bepalen, hebben wij u uitgenodigd om de kenmerken van uw woning te controleren. U heeft een uitnodiging ontvangen omdat u in een gemeente woont, waar we vanaf dit jaar de woningen meten in vierkante meters  (gebruiksoppervlakte). GBTwente controleert uitgebreid deze overgang naar vierkante meters. In deze controle worden ook aangebouwde onderdelen (zoals uitbouw, erker en bijkeuken) en deelobjecten (zoals garage en grond, berging en tuinhuisje) gecontroleerd. Om ervoor te zorgen dat onze gegevens over de kenmerken juist zijn, vragen wij u om de kenmerken van uw woning te controleren. U bent niet verplicht om de kenmerken van uw woning te controlen. Doet u niets? Dan gaan wij de WOZ-waarde vaststellen met de kenmerken zoals deze bij ons bekend zijn.

Wilt u meer informatie over de WOZ-waarde van een woning? Klik hier voor meer informatie over de WOZ-waarde van een woning. Wilt u meer informatie over de overgang naar meten met vierkante meters? Klik hier voor meer informatie over de overgang naar vierkante meters 

Wat zijn de kenmerken van een woning?

Kenmerken van een woning zijn bijvoorbeeld het type, bouwjaar, de ligging, oppervlakte  en perceelgrootte van een woning. Deze informatie wordt aangevuld met gegevens over bijvoorbeeld een verbouwing en het onderhoud van een woning. Vervolgens wordt gekeken naar de verschillen tussen een woning en vergelijkbare verkochte woningen.

Waarom is het belangrijk om de kenmerken van uw woning te controleren?

Ieder jaar wordt de WOZ-waarde van uw woning opnieuw bepaald. Deze waarde wordt gebruikt bij het opleggen van de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen. Het is belangrijk dat de WOZ-waarde van uw woning klopt, omdat deze wordt gebruikt bij het opleggen van de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen. Doordat u zelf de kenmerken van uw woning controleert, zorgen we samen voor een juiste WOZ-waarde. 

Wanneer kan ik mijn woning controleren?

U kunt tot en met woensdag 30 december 2020 de kenmerken van uw woning controleren en aanpassen.

Kunt u ook zonder uitnodiging de kenmerken van uw woning controleren?

Via ons digitaal loket kunt u ook zonder uitnodiging de kenmerken van uw woning controleren. Klik hier om naar het digitaal loket te gaan. Login met uw DigiD. Klik op de knop Controleer uw woning. Controleer de kenmerken van uw woning en maak aanpassingen als dit nodig is. Sluit af door op Verzenden te klikken.

Ik ben ook (mede)eigenaar. Waarom kan ik mijn woning niet controleren?

GBTwente kan de aanslag maar op één naam stellen. Zijn er meerdere eigenaren en/of gebruikers, dan wijst de gemeente één van hen aan als (hoofd-)belastingplichtige. Alleen dezelfde persoon als de ontvanger van de uitnodiging kan ook de kenmerken van uw woning controleren.

Ik kan niet inloggen om de kenmerken van mijn woning te controleren. Wat moet ik doen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het inloggen niet is gelukt:

 • U bent niet de hoofdbelastingplichtige

 • U bent na 01-09-2020 eigenaar geworden van uw woning

 • U heeft meer dan twee woningen in eigendom binnen ons verzorgingsgebied

Heeft u vragen over inloggen of over Controleer uw woning? Dan kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 053 - 481 88 75 of een email met uw vraag sturen naar [email protected].

Ik heb geen DigiD. Hoe kan ik de kenmerken van mijn woning controleren?

Ook zonder DigiD kunt u meedoen. Neem contact met ons op via telefoonnummer 053 - 481 88 75 of mail naar [email protected]. Wij sturen u dan een overzicht met de kenmerken van uw woning. Dit kunt u controleren en aanpassen als dat nodig is.

Krijg ik een ontvangstbevestiging als ik een mail stuur?

U krijgt een ontvangstbevestiging. Hierin zitten twee documenten.

 • Een document met de kenmerken zoals ze in ons systeem staan.
 • Een document met de kenmerken zoals u ze heeft aangepast.

Ik zag vorig jaar mijn WOZ-waarde. Waarom zie ik die nu niet meer?

De WOZ-waarde van uw woning is nog niet vastgesteld. Voor het vaststellen van de WOZ-waarde gebruiken wij de kenmerken van uw woning. Wij vragen u de kenmerken van uw woning te controleren. Daarom kunnen wij u nog geen WOZ-waarde laten zien. Klik hier voor meer informatie over uw WOZ-waarde.

Wat moet ik doen als de kenmerken van mijn woning niet kloppen?

Als de kenmerken van uw woning niet kloppen kunt u tijdens het controleren van uw woning aangeven welke kenmerken volgens u niet kloppen. Ook kunt u aangeven wat volgens u de juiste kenmerken zijn.

Welke kenmerken zie ik? Welke kan ik wijzigen?

De kenmerken die u ziet en kunt wijzigen zijn:

 • Soort woning (vrijstaand, twee-onder-een-kap, rij, flat, bovenwoning)
 • Grootte van uw woning (in vierkante meters)
 • Bouwjaar van uw woning
 • Grootte van uw kavel (te zien via https://www.kadastralekaart.com) (niet relevant bij flats en andere hoogbouw)
 • Aanwezigheid en soort bijgebouwen (aangebouwde garage, vrijstaande garage, overkapping, berging, serre ,overkappingen, afdakjes, tuinhuisjes, kassen en andere bouwwerken)
 • Kwaliteit en onderhoud van uw woning (ten opzichte van soortgelijke woningen)

Ziet u nog andere dingen die niet kloppen? Geef het aan ons door. Zo kunnen wij fouten aanpassen en zorgen we samen voor een juiste WOZ-waarde van uw woning.

Hebben precies dezelfde woningen ook altijd precies dezelfde kenmerken?

Meestal wel. Toch zien we vaak dat woningen die veel op elkaar lijken (zoals rijwoningen, hoekwoningen, twee-onder-een-kap woningen en geschakelde woningen) verschillen van elkaar. Verschillen kunnen zitten in:

 • wel of geen dakkapel
 • wel of geen aanbouw
 • aangebouwde garage of vrijstaande garage
 • aangebouwde berging of vrijstaande berging
 • meer of minder grond
 • wel of geen overkapping

 Uiteindelijk zorgen deze verschillen voor andere WOZ-waarden.

Waarom kan ik kenmerken van mijn woning niet meer wijzigen?

 • U heeft de kenmerken van uw woning al gecontroleerd. Dit kunt u maar 1 keer doen. Heeft u dit nog niet gedaan en kunt u niets wijzigen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 053 - 481 88 75.
 • Woensdag 30 december 2020 is de laatste dag waarop u de kenmerken van uw woning kunt controleren. Wilt u na deze datum de kenmerken van uw woning inzien, controleren of wijzigen, dan krijgt u een foutmelding omdat u te laat bent.

Ik heb de kenmerken van mijn woning gecontroleerd. Wanneer krijg ik antwoord?

U heeft de kenmerken van uw woning gecontroleerd. u ontvangt van GBTwente een ontvangstbevestiging met een overzicht van de door u ingevulde gegevens. Vóór 1 februari 2021 krijgt u van ons per mail een reactie.

Waarom moet ik inloggen met DigiD?

Voordat u in ons digitale loket komt logt u in met DigiD. Hiermee beschermen wij uw privacy. DigiD staat voor Digitale Identiteiten en is een persoonlijke combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze inloggegevens gebruikt u om zich te legitimeren op het Internet. Zo weten organisaties dat ze ook echt met u te maken hebben. Ook wordt alle informatie versleuteld verstuurd (https). GBTwente gaat daarnaast strikt vertrouwelijk met uw gegevens om. Meer informatie hierover vindt u in onze Privacyregeling.

Hoe is mijn privacy gewaarborgd?

Voordat u in ons digitale loket komt logt u in met DigiD. Hiermee beschermen wij uw privacy. DigiD staat voor Digitale Identiteiten en is een persoonlijke combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze inloggegevens gebruikt u om zich te legitimeren op het Internet. Zo weten organisaties dat ze ook echt met u te maken hebben. Ook wordt alle informatie versleuteld verstuurd (https). GBTwente gaat daarnaast strikt vertrouwelijk met uw gegevens om. Meer informatie hierover vindt u in onze Privacyregeling.

Vorig jaar kreeg ik een taxatieverslag opgestuurd. Kan ik dat dit jaar weer ontvangen?

Nee, wij versturen dit jaar geen taxatieverslagen. U kunt wel een document met de kenmerken van uw woning ontvangen. Neem hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 053 - 481 88 75 of mail naar [email protected]

Het beveiligingscertificaat geeft een melding, wat moet ik doen?

In sommige gevallen kunt u één van de volgende meldingen krijgen tijdens het inloggen:

 • “Er is een probleem met het beveiligingscertificaat van deze website.”
 • “Het beveiligingscertificaat dat door deze website wordt gebruikt, is niet verleend door een vertrouwde certificeringsinstantie.”
 • “Het beveiligingscertificaat dat door deze website wordt gebruikt, is verleend aan een adres voor een andere website.”

In de meeste van bovengenoemde gevallen ligt de oorzaak bij de gebruikte webbrowser. Wij adviseren u om gebruik te maken van één van de volgende browsers: Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Wat gebeurt er als ik kenmerken van mijn woning aanpas?

Wij controleren alle aanpassingen die u doet. 

Verandert de WOZ-waarde van mijn woning als ik de kenmerken aanpas?

Niet altijd. Sommige aanpassingen zijn te klein om de WOZ-waarde van uw woning te veranderen. 

Ik heb nog meer vragen, waar kan ik terecht voor meer informatie?

Op onze website behandelen we veelgestelde vragen. Wanneer u geen antwoord kunt vinden op uw vraag kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 053 - 481 88 75 of een mail met uw vraag sturen naar [email protected]. We helpen u zo snel mogelijk.