Veelgestelde vragen over het Controleren van uw woning (voormeldingen)
De knop Controleer uw woning staat niet (meer) in uw digitaal loket. Waarom niet?
Voor de aanslagoplegging in februari 2024 worden de nieuwe WOZ-waarden vastgesteld. Wij zorgen er voor dat alle doorgegeven wijzigingen voor het einde van januari zijn verwerkt in onze administratie. U kunt daarom tot en met 29 december de kenmerken van uw woning doorgeven. Na 1 januari is de knop niet meer zichtbaar in het digitaal loket. Zo kunnen wij er namelijk voor zorgen dat iedereen op tijd een antwoord, en uiteindelijk ook een juiste WOZ-waarde, van ons krijgt.
Wilt u meer informatie over de WOZ-waarde van een woning?
Klik hier voor meer informatie over de WOZ-waarde van een woning. Wilt u meer informatie over de overgang naar meten met vierkante meters? Klik hier voor meer informatie over de overgang naar vierkante meters.
Waarom heeft u geen brief ontvangen?
U ontvangt alleen een brief wanneer er in onze administratie meerdere wijzigingen zijn aangebracht (op meerdere vlakken). Ook als u geen brief heeft ontvangen kunt u de kenmerken van uw woning controleren.
Wat zijn de kenmerken van een woning?
Kenmerken van een woning zijn bijvoorbeeld het type, bouwjaar, de ligging, gebruiksoppervlakte en perceelgrootte van een woning. Deze informatie wordt aangevuld met gegevens over de kwaliteit en het onderhoud van een woning. Vervolgens wordt gekeken naar de verschillen tussen een woning en vergelijkbare verkochte woningen.
Waarom is het belangrijk om de kenmerken van uw woning te controleren?
Ieder jaar wordt de WOZ-waarde van uw woning opnieuw bepaald. Deze waarde wordt gebruikt bij het opleggen van de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen. Doordat u zelf de kenmerken van uw woning controleert, zorgen we samen voor een juiste WOZ-waarde.
U bent (mede)eigenaar. Waarom kunt u uw woning niet controleren?
GBTwente kan de aanslag maar op één naam stellen. Zijn er meerdere eigenaren en/of gebruikers, dan wijst de gemeente één van hen aan als (hoofd-)belastingplichtige. Alleen dezelfde persoon als de ontvanger van de uitnodiging kan de kenmerken van uw woning controleren.
Krijgt u een ontvangstbevestiging als u een mail stuurt?
U krijgt een ontvangstbevestiging.
Waarom ziet u nog geen WOZ-waarde?
De WOZ-waarde van uw woning is nog niet bepaald. Voor het bepalen van de WOZ-waarde gebruiken wij de kenmerken van uw woning. Wij hebben u gevraagd de kenmerken van uw woning te controleren. Op dit moment worden de doorgegeven wijzigingen gecontroleerd en, waar nodig, verwerkt in onze systemen. Daarom kunt u nu nog geen WOZ-waarde zien. Klik hier voor meer informatie over uw WOZ-waarde.
Wat moet u doen als de kenmerken van uw woning niet kloppen?
Als de kenmerken van uw woning niet kloppen kunt u tijdens het controleren van uw woning aangeven welke kenmerken volgens u niet kloppen. Ook kunt u aangeven wat volgens u de juiste kenmerken zijn.
Let op: wij controleren uw doorgegeven aanpassing(en) aan de hand van foto’s, luchtfoto’s, hoogtemetingen en bouwtekeningen. Mogelijk nemen wij doorgegeven wijzigingen niet over omdat deze niet relevant zijn of naar onze mening onjuist.
Welke kenmerken ziet u? Welke kunt u wijzigen?
De kenmerken die u ziet en kunt wijzigen zijn:
- Soort woning (vrijstaand, twee-onder-een-kap, rij, flat, bovenwoning, etc.)
- Grootte van uw woning (in vierkante meters, gemeten binnen de buitenmuren)
- Bouwjaar van uw woning
- Grootte van uw kavel (te zien via https://www.kadastralekaart.com) (niet relevant bij flats en andere hoogbouw)
- Aanwezigheid en soort bijgebouwen (aangebouwde garage, vrijstaande garage, overkapping, berging, serre, overkappingen, afdakjes, tuinhuisjes, kassen en andere bouwwerken)
- Kwaliteit, onderhoud en voorzieningen van uw woning (ten opzichte van soortgelijke woningen)
Ziet u nog andere dingen die niet kloppen? Geef het aan ons door. Zo kunnen wij fouten aanpassen en zorgen we samen voor een juiste WOZ-waarde van uw woning.
Let op: wij controleren uw doorgegeven aanpassing(en) aan de hand van foto’s, luchtfoto’s, hoogtemetingen en bouwtekeningen. Mogelijk nemen wij doorgegeven wijzigingen niet over omdat deze niet relevant zijn of naar onze mening onjuist.
Wat moest u invullen over de 'kwaliteit', het 'onderhoud' en de 'voorzieningen' van uw woning?
Wij registreren de kenmerken 'kwaliteit', 'onderhoud' en 'voorzieningen' van een woningen met een cijfer:
- Zeer slecht
- Gemiddeld/matig
- Gemiddeld/normaal
- Boven gemiddeld/goed
- Zeer goed/luxe
Bij deze beoordeling kijken wij naar onder andere het type woning en het bouwjaar van de woning. Bijvoorbeeld, bij een woning met het bouwjaar 2018 is het normaal dat er isolatie aanwezig is en dat de keuken en badkamer nieuw zijn. Een woning met bouwjaar 2018 zal ook vergeleken worden met woningen met een bouwjaar zoals 2016 t/m 2020, die verkocht zijn. Een keuken en een badkamer uit 2018 en volledige isolatie is dan “normaal” en het niveau van voorzieningen krijgt een 3 als beoordeling.
Gaat het om een woning uit 1980 waar nét de badkamer en de keuken vernieuwd zijn, dan is het voorzieningenniveau van die woning wat hoger dan bij vergelijkbare woningen uit die bouwperiode. Het voorzieningenniveau van deze woning zal worden beoordeeld met een 4 omdat het bovengemiddeld is. Na een paar jaar wordt het echter weer “normaal” aangezien de keuken en de badkamer dan niet meer nieuw zijn, maar een paar jaar oud en zal het voorzieningsniveau met een 3 worden beoordeeld.
Met de beoordeling van ‘kwaliteit’, ‘onderhoud’ en ‘voorzieningen’ van een woning wordt er dus gekeken naar wat er verwacht kan worden bij het type woning. Een grote vrijstaande villa met een klein keukenblok en een kleine badkamer met enkel een douche ligt niet in de lijn der verwachting. Voor deze woning is het niveau van de voorzieningen onder gemiddeld en wordt dit beoordeeld met een 2. Dit komt omdat de villa’s waar deze woning mee wordt vergeleken waarschijnlijk voorzien zijn van wat luxere keukens en badkamers, zoals ook verwacht wordt bij een grote villa.
Hoe kan het dat het bouwjaar anders is dan dat het volgens u moet zijn?
Het genoemde bouwjaar kan iets afwijken van het bouwjaar dat volgens u juist zou zijn. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de start van de bouw en wanneer de bouw gereed was. Het doorgeven van een verschil in het bouwjaar heeft alleen een toegevoegde waarde als dit verschil groot is (5 jaar of meer is daarbij een groot verschil, tenzij het een heel recent bouwjaar betreft, dan is 3 jaar een groot verschil).
Er staat soms een aantal genoemd bij een deelobject (onderdeel) en soms niet, waarom is dit?
Als het aantal niet is gevuld, wordt 1 stuk bedoeld. Het is de bedoeling dat dáár waar het aantal is gevuld, u dit controleert en dat u dit eventueel aanpast.
Wat is gebruiksoppervlakte?
De gebruiksoppervlakte is de (netto) oppervlakte in uw woning (het aantal vierkante meters) dat gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Als uw woning meer dan 1 woonlaag heeft (bijvoorbeeld de begane grond en een 1e verdieping), dan wordt de gebruiksoppervlakte (het aantal vierkante meters) van deze 2 woonlagen bij elkaar opgeteld. De gebruiksoppervlakte wordt per onderdeel (bijvoorbeeld woning, aanbouw, berging, garage, dakkapel) door ons geregistreerd. Dit betekent dat elk onderdeel zijn eigen gebruiksoppervlakte heeft.
Bij het bepalen van de WOZ-waarde van uw woning vergelijken wij uw woning met andere woningen, op basis van onder andere de vierkante meters (gebruiksoppervlakte). De gebruiksoppervlakte is een afgeleide van de Nederlandse norm NEN2580 met enkele aanpassingen. Voor het meten van de vierkante meters van woningen is een praktische meetinstructie beschikbaar die alle taxateurs en makelaars gebruiken (Meetinstructie gebruiksoppervlakte woningen). De vierkante meters worden bepaald voor alle gebouwde onderdelen. Bij de vierkante meters wordt gemeten binnen de buitenmuren. Klik hier voor meer informatie over de gebruiksoppervlakte.
U snapt sommige omschrijvingen van onderdelen niet, hoe kan dat?
Om onze administratie overzichtelijk en eenduidig te houden gebruiken wij een standaard lijst met deelobjectbenamingen. Hierdoor kan het zijn dat u een deelobject ziet dat u niet direct herkent, omdat u dit misschien anders noemt. De omschrijving tuinkamer kent onze administratie bijvoorbeeld niet. Wij noemen dit een serre.
Ook kan er bij uw woning het onderdeel aanbouw woonruimte voorkomen, terwijl u geen aparte aanbouw heeft. Dit gaat dan over een gedeelte van de woning (vaak alleen op de begane grond) dat niet onder de kap van de rest van de woning valt (meestal met een plat dak). Een aanbouw woonruimte hoeft dus niet later gebouwd te zijn dan de rest van de woning om wel zo genoemd te worden.
Hebben precies dezelfde woningen ook altijd precies dezelfde kenmerken?
Meestal wel. Toch zien we vaak dat woningen die veel op elkaar lijken (zoals rijwoningen, hoekwoningen, twee-onder-een-kap woningen en geschakelde woningen) verschillen van elkaar. Verschillen kunnen zitten in:
- Wel of geen dakkapel
- Wel of geen aanbouw
- Aangebouwde garage of vrijstaande garage
- Aangebouwde berging of vrijstaande berging
- Meer of minder grond
- Wel of geen overkapping
Uiteindelijk zorgen deze verschillen voor verschillen in de WOZ-waarden.
U heeft wijzigingen doorgegeven, maar hier nog niets over gehoord. Waarom niet?
Op dit moment worden alle doorgegeven wijzigingen beoordeeld en verwerkt in onze administratie. Hebben wij uw doorgegeven wijzigingen beoordeeld en, waar nodig, verwerkt in onze systemen? Dan krijgt u van ons een mail met daarin een overzicht van de kenmerken van uw woning. Deze mail kunt u eind januari 2024 van ons verwachten.
U heeft wijzigingen doorgegeven, maar die ziet u niet terug op de bevestiging. Waarom niet?
Wij controleren uw doorgegeven wijziging(en) aan de hand van foto’s, luchtfoto’s, hoogtemetingen en bouwtekeningen. Misschien nemen wij doorgegeven aanpassingen niet over omdat deze niet relevant zijn of naar onze mening onjuist. Het kan ook zijn dat de manier van vastleggen of de omschrijving anders is dan wat u hebt doorgegeven.
Waarom moet u inloggen met DigiD?
Voordat u in ons digitale loket komt logt u in met DigiD. Hiermee beschermen wij uw privacy. DigiD staat voor Digitale Identiteiten en is een persoonlijke combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze inloggegevens gebruikt u om zich te legitimeren op het Internet. Zo weten organisaties dat ze ook echt met u te maken hebben. Ook wordt alle informatie versleuteld verstuurd. GBTwente gaat daarnaast strikt vertrouwelijk met uw gegevens om. Meer informatie hierover vindt u in onze Privacyregeling.
Hoe is uw privacy gewaarborgd?
Voordat u in ons digitale loket komt logt u in met DigiD. Hiermee beschermen wij uw privacy. DigiD staat voor Digitale Identiteiten en is een persoonlijke combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze inloggegevens gebruikt u om zich te legitimeren op het Internet. Zo weten organisaties dat ze ook echt met u te maken hebben. Ook wordt alle informatie versleuteld verstuurd (https). GBTwente gaat daarnaast strikt vertrouwelijk met uw gegevens om. Meer informatie hierover vindt u in onze Privacyregeling.
Ontvangt u ook een taxatieverslag?
Op dit moment niet, omdat wij de WOZ-waarden nog niet hebben bepaald. U krijgt wel een overzicht van de kenmerken zoals wij het in onze administratie hebben opgenomen. Dit overzicht krijgt u nadat wij uw doorgegeven wijzigingen hebben beoordeeld en verwerkt.
Deze gegevens zijn de basis voor het bepalen van uw WOZ-waarde. Heeft u volgend jaar uw aanslag gemeentelijke belastingen ontvangen? Dan kunt u via ons digitaal loket uw taxatieverslag inzien. Hierin staat bijvoorbeeld uw (nieuwe) WOZ-waarde, een overzicht van de kenmerken en de gebruikte onderbouwingen (verkochte woningen waarmee uw woning is vergeleken om tot een juiste WOZ-waarde te komen).
Wat gebeurt er als u kenmerken van uw woning heeft aanpast?
Wij controleren uw doorgegeven aanpassingen aan de hand van foto’s, luchtfoto’s, hoogtemetingen en bouwtekeningen. Misschien nemen wij doorgegeven aanpassingen niet over omdat deze niet relevant zijn of naar onze mening onjuist.
Verandert de WOZ-waarde van uw woning als u de kenmerken heeft aanpast?
Niet altijd. Sommige aanpassingen zijn te klein om invloed op de WOZ-waarde van uw woning te hebben.
Er is toch niets veranderd, waarom moet u iets controleren?
De inhoud is omgezet naar gebruiksoppervlakte. Vanaf 2022 worden alle WOZ-taxaties van woningen gedaan op basis van gebruiksoppervlakte (vierkante meters). Dit is een landelijke verplichting. Bij het controleren van de kenmerken van uw woning ziet u daarom vanaf nu de gebruiksoppervlakte van uw woning staan.
Waar kunt u terecht voor meer informatie?
Kunt u geen antwoord vinden op uw vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.