Veelgestelde vragen over parkeerbelasting

Wat is een naheffingsaanslag parkeerbelasting?

Als u geen of te weinig parkeergeld (belasting) heeft betaald en er is ook geen parkeervergunning duidelijk zichtbaar onder de voorruit gelegd, ontvangt u een naheffingsaanslag parkeerbelasting. Deze naheffingsaanslag ontvangt u in de vorm van een parkeerbon achter de ruitenwisser van uw auto. U had bijvoorbeeld, op het moment dat de parkeerboete is uitgeschreven, geen zichtbaar en/of geldig parkeerbonnetje onder de voorruit liggen of de geldigheid er van was verlopen (u was te laat terug).

Wat is een duplicaat naheffingsaanslag parkeerbelasting?

U krijgt van GBTwente een duplicaat naheffingsaanslag parkeerbelasting. De originele naheffingsaanslag ontvangt u in de vorm van een bon achter de ruit van uw auto. GBTwente verstuurt een duplicaat naheffingsaanslag parkeerbelasting naar het adres van de kentekenhouder. De hoogte van de naheffingsaanslag is het tarief voor 1 uur parkeertijd plus €64,50.

Wat is de procedure als u een naheffingsaanslag parkeerbelasting ontvang?

Parkeerbelasting is een belasting die u betaalt om een auto te mogen parkeren. Diegene die een voertuig parkeert in een zone waar betaald parkeren geldt, betaalt parkeerbelasting. Dit geldt niet voor voertuigen voorzien van een geldige gehandicaptenparkeerkaart. Zij zijn vrijgesteld van het betalen van parkeerbelasting als ze niet geparkeerd staan in een parkeergarage. 

Als u te weinig of geen parkeerbelasting (‘parkeergeld’) betaalt en er ook geen parkeervergunning duidelijk zichtbaar onder de vooruit is aangebracht, kunt u een naheffingsaanslag (‘parkeerbon’) krijgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u op het moment dat de parkeerboete is uitgeschreven niet zichtbaar een geldig parkeerbonnetje voor de ruiten had liggen of dat de geldigheid van het parkeerkaartje al is verlopen (u bent te laat terug bij het voertuig). Deze naheffingsaanslag ontvangt u in de vorm van een bon achter de ruit van uw auto. GBTwente verstuurt in alle gevallen een duplicaat naheffingsaanslag parkeerbelasting. De hoogte van de naheffingsaanslag is 1 uur parkeertijd plus €64,50.

U kunt bezwaar maken tegen de aanslag parkeerbelasting. Dit doet u binnen 6 weken na dagtekening van de bon/aanslag op de auto (en dus niet binnen 6 weken na dagtekening van het duplicaat dat u per post ontvangt). Bezwaar indienen kan zowel digitaal als schriftelijk. Als u een geldig parkeerbewijs heeft, dan kunt u deze als kopie toevoegen aan uw motivatie.