Kies uw gemeente

Menu

Zoeken op de website

Zoeken

WOZ waarde bepalen

De WOZ-waarde is de waarde van uw woning vastgesteld volgens de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Wij bepalen deze waarde elk jaar en gebruiken deze om de gemeentelijke belastingen zoals de onroerende-zaakbelasting (OZB) en rioolheffing te berekenen. Ook andere instanties, zoals de Belastingdienst en het waterschap, gebruiken deze waarde voor het berekenen van hun heffingen.

Meer weten over de WOZ-waarde? Op onze WOZ-waarde pagina leggen we alles uit. 

GBTwente bepaalt de WOZ-waarde op basis van:

  • Verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum zijn verkocht.
  • Kenmerken van uw woning, zoals type, grootte, bouwjaar en ligging.
  • Bijzondere situaties, zoals verbouwingen, schade of veranderingen aan uw woning.

We leggen het uitgebreid uit op onze WOZ-waarde pagina.

GBTwente stelt de WOZ-waarde vast op de waardepeildatum. Die ligt altijd op 1 januari van het voorgaande jaar. 

De waardepeildatum is de datum waarop de marktwaarde van uw woning wordt vastgesteld. Dit betekent dat GBTwente kijkt naar wat vergelijkbare woningen rond die datum hebben opgebracht bij verkoop. De waardepeildatum is 1 januari van het jaar vóór het belastingjaar. Hierdoor kan de WOZ-waarde stijgen of dalen, afhankelijk van de woningmarkt op die datum.

Voor de WOZ-waarde van belastingjaar 2025 is de waardepeildatum 1 januari 2024.

Het belastingjaar is het kalenderjaar waarvoor u belasting moet betalen. Het loopt van 1 januari tot en met 31 december. Voor belastingen zoals de onroerende-zaakbelasting (OZB) of afvalstoffenheffing bepaalt GBTwente de belasting op basis van de situatie op 1 januari van dat jaar. U betaalt dus voor het hele belastingjaar, ook als u later in het jaar verhuist of uw woning verkoopt.

GBTwente gebruikt verschillende gegevens om de WOZ-waarde te bepalen, zoals:

  • Verkoopprijzen van vergelijkbare woningen
  • Woningkenmerken zoals bouwjaar, woonoppervlakte en perceelgrootte
  • Type woning, bijvoorbeeld vrijstaand, rijtjeshuis of appartement
  • Verbouwingen en verbeteringen, zoals een nieuwe keuken of dakkapel
  • Omgeving en ligging, zoals een rustige buurt of nabijheid van voorzieningen.

We leggen het uitgebreid uit op onze WOZ-waarde pagina.

Ja, de WOZ-waarde kan verschillen, zelfs bij woningen in dezelfde straat. GBTwente kijkt naar de kenmerken van uw woning, zoals de grootte, het bouwjaar, de staat van onderhoud en eventuele verbouwingen. Ook de ligging speelt een rol, een grotere tuin of het een hoekwoning is of een vrijstaande woning. Deze verschillen bepalen de WOZ-waarde.

We leggen het uitgebreid uit op onze WOZ-waarde pagina.

GBTwente geeft wekelijks de aangepaste WOZ-waarde door aan de Belastingdienst, het waterschap en de LV WOZ. Zo zijn zij altijd op de hoogte van de nieuwste gegevens.

De WOZ-waarde wordt ieder jaar opnieuw bepaald op basis van verkoopcijfers van vergelijkbare woningen. Dit zorgt ervoor dat ontwikkelingen op de woningmarkt worden meegenomen.

Ook als u vorig jaar bezwaar hebt gemaakt en dit is toegekend, kan de WOZ-waarde dit jaar opnieuw stijgen. Dit komt door veranderende verkoopprijzen in uw buurt.