Kies uw gemeente

Menu

Zoeken op de website

Zoeken

Van uitnodiging tot aanslag in 6 stappen

U hebt van GBTwente een brief gekregen met het verzoek om mee te doen aan de pilot Check uw woning. In deze brief leest u waarom we u vragen om uw woninggegevens te controleren.

Waarom doet GBTwente deze pilot?

GBTwente doet mee aan een landelijke pilot. We willen onderzoeken hoe we woningeigenaren beter kunnen betrekken bij de WOZ-waarde. Sommige dingen van een woning kun je van buiten niet zien. Toch zijn die belangrijk voor de WOZ-waarde. Daarom vragen we het aan u zelf. Zo helpen we elkaar: U krijgt meer inzicht en invloed op de gegevens die meetellen. Wij krijgen een completer beeld van uw woning. Samen zorgen we zo voor een eerlijkere waardering.

Ook handig om te weten over Check uw woning

Ja, dat kan. Als de gegevens die u invult logisch zijn en passen bij wat wij al weten, dan nemen we ze over. Die gegevens gebruiken we dan voor het bepalen van de WOZ-waarde in 2026.

Wij controleren of uw antwoorden logisch zijn en aansluiten bij wat we al weten over uw woning. Zijn ze bruikbaar, dan nemen we ze over. Sluiten ze niet goed aan? Dan analyseren we de gegevens verder en bekijken we of aanvullende informatie nodig is. Ook kan het zijn dat we onze werkwijze of vragen aanpassen. Omdat het een pilot is, staat dit nog niet vast. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet gedeeld met anderen.

Dat hoeft niet. De WOZ-waarde hangt van meer dingen af dan alleen de keuken. Ook andere onderdelen, zoals verkoopprijzen van andere huizen en ligging, spelen een rol. Wij kijken altijd naar het totaalplaatje.

GBTwente doet mee aan een landelijke pilot. Deze pilot is onderdeel van een groter project onder regie van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen (LVLB). Samen met andere gemeenten en belastingorganisaties willen we onderzoeken hoe we inwoners beter kunnen betrekken bij het vaststellen van de WOZ-waarde.

Dit is dus een proef. We willen leren of deze manier van werken goed werkt. Daarom noemen we het een pilot. Uw antwoorden worden wel gebruikt, als ze passen bij wat we al weten. Tegelijk testen we ook of onze vragen en aanpak duidelijk genoeg zijn. Uw deelname helpt ons om het proces eerlijker en begrijpelijker te maken.

We doen deze pilot met een groep woningen die we speciaal hebben uitgekozen. Bijvoorbeeld omdat mensen er al lang wonen, of omdat bepaalde gegevens al lange tijd niet zijn aangepast. Uw woning hoort bij die groep. Uw buren of familie misschien niet.

We hebben gekozen voor de meest voorkomende materialen. Staat uw materiaal er niet bij? Kies dan de optie die het meest lijkt op uw situatie. Hieronder ziet u welk materiaal in welke categorie valt:

Dakmaterialen

Materiaalsoort

Categorie

Keramische dakpannen

Dakpannen

Betonnen dakpannen

Dakpannen

Staalplaten / dakpanplaten

Dakpannen

Solar dakpannen

Dakpannen

Glazen dakpannen

Dakpannen

Rieten dak

Rieten dak

Houten dakbedekking (shingles/shakes)

Rieten dak

Natuurleien

Leien dak

Kunstleien

Leien dak

Shingles (bitumen dakspanen)

Leien dak

RVS/aluminium/titanium-zink

Leien dak

Bitumen (roofing)

Bitumen dak

EPDM

Bitumen dak

PVC-dakbedekking

Bitumen dak

Groendak (vegetatiedak)

Bitumen dak (onderlaag)

Gevelmaterialen

Gevelmateriaal

Categorie

Baksteen

Baksteen

Natuursteen

Baksteen

Keramische tegels / platen

Baksteen

Steenstrips

Baksteen

Stucwerk / pleisterwerk

Stucwerk

ETICS (isolatie + sierpleister)

Stucwerk

Beton (prefab of schoonbeton)

Stucwerk

Translucente gevels (polycarbonaat)

Stucwerk

Hout

Hout

Bamboe gevelbekleding

Hout

Bekijk hieronder de video's over de WOZ-waarde.

Meer weten over de WOZ-waarde?

Wilt u meer uitleg over hoe de WOZ-waarde tot stand komt? Bekijk de korte video's. Wilt u liever lezen? Ga dan naar onze uitgebreide WOZ-pagina.