Veelgestelde vragen over bezwaar

Ik ben het niet eens met mijn aanslag. Wat nu?

Als u het niet eens bent met uw aanslag, kunt u bezwaar maken bij GBTwente. Lees de speciale informatiefolder van GBTwente. Daarin staat eenvoudig uitgelegd wat bezwaar is, hoe u bezwaar maakt en hoe GBTwente dat voor u afhandelt.

Wat kost het indienen van een bezwaar via een commercieel bureau?

Tegenwoordig kunt u ook gebruik maken van commerciële bureaus en/of makelaars bij het indienen van uw bezwaar. Zij werken veelal op ‘no cure no pay’ basis. Wij raden u aan om u vooraf goed te laten voorlichten. Bent u het niet eens met uw WOZ waarde, bel ons dan eerst. Dan kijken we samen naar het probleem en proberen het voor u op te lossen. Maakt een commerciële bureau en/of makelaar bezwaar voor u, dan zijn wij (GBTwente) namelijk wettelijk verplicht de door deze bureaus/makelaars gemaakte kosten te vergoeden. Dit kost de gemeenschap geld en uiteindelijk betaalt u dus zelf mee aan deze vorm van dienstverlening. De kosten zijn ook aanzienlijk in vergelijking met wat een verlaging van de WOZ waarde u oplevert.

Een voorbeeld:

Wordt na de bezwaarprocedure de waarde van uw woning met € 10.000,- verlaagd, dan levert dit u een vermindering van hooguit € 17,- van uw OZB aanslag op. Dit bedrag is afhankelijk van het OZB tarief en de gemeente waar uw WOZ object staat. U betaalt dan een bedrag voor de geleverde diensten aan het bureau of de makelaar. De gemeente is vervolgens wettelijk verplicht de door u ingeschakelde makelaar of adviseur ook een bedrag te vergoeden van €764,52. Het bedrag van €764,52 is opgebouwd uit een bedrag van €254,- voor het indienen van een bezwaarschrift, €254,- voor het bijwonen van een hoorzitting en €256,52 ,- voor het indienen van een taxatierapport.