Uw aanslag klopt niet. Wat nu?

Klopt er iets niet? Bel ons. Wij nemen uw argumenten met u door en geven u advies over de vervolgstappen. Dat kost u niets en voorkomt dat u misschien onnodig bezwaar maakt. Wilt u (alsnog) bezwaar maken dan doet u dat eenvoudig in ons digitaal loket in ons digitaal loket mijn GBTwente.
 

U bent het niet eens met uw aanslag. Wat nu?

Bent het niet eens met de WOZ-waarde? Bel ons. Wij nemen uw argumenten met u door en geven u advies over de vervolgstappen. Dat kost u niets en voorkomt dat u misschien onnodig bezwaar maakt. Wilt u (alsnog) bezwaar maken dan doet u dat eenvoudig in ons digitaal loket Mijn GBTwente.
 

U vindt het moeilijk om bezwaar in te dienen. Wat nu?

Bezwaar indienen kan eenvoudig en kosteloos in het digitaal loket Mijn GBTwente. U kunt kiezen tussen BEZWAAR WOZ-WAARDE of ANDER BEZWAAR. U krijgt in beide gevallen een vragenlijst te zien. U vinkt aan wat er volgens u niet klopt of waar u het niet mee eens bent. ook kunt u de benodigde bewijsstukken* uploaden.
 
* Let op: stuur uw digitale bestanden alléén in PDF, DOC, XLS, JPG of PNG formaat. Bestanden via WeTransfer, OneDrive, Dropbox of als ZIP kunnen wij niet verwerken.
 

Welke bewijsstukken heeft u nodig?

Welke bewijsstukken u nodig heeft hangt af van de situatie die volgens u niet klopt of waar u het niet mee eens bent. Hieronder ziet u veell voorkomende bewijsstukken.
  • WOZ-waarde: als u dat heeft een taxatierapport van een eigen makelaar of taxateur, een inmeet-rapport, een bouwtekening(-en), kadastraal uittreksel of foto's van de huidige situatie
  • Parkeerbelasting: betaalbewijs, parkeerkaartje, vergunning met overzicht van aangemelde kentekens
  • Reclamebelasting: foto's van de huidige situatie
  • Havengeld: een meetbrief

Hoe wordt uw bezwaar door GBTwente behandeld?

In veel gevallen nemen wij contact met u op als u bezwaar maakt. Het kan zijn dat wij u bellen, of dat wij u per post of per mail vragen om extra informatie. 

  • Wanneer belt GBTwente u?

Wij bellen u als u via de brief "makkelijk bezwaar maken" bezwaar heeft ingediend. Onze collega (een werkvoorbereider) neemt met u het bezwaar door. In overleg met u wordt een terugbelafspraak gemaakt met een van onze taxateurs of wij vragen u om extra informatie op te sturen (bij een ingewikkelder bezwaar).

  • Wanneer vraagt GBTwente u om extra informatie?

Als u bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde van uw woning beoordeelt een taxateur van GBTwente uw informatie. Voor een juiste beoordeling heeft de taxateur soms extra informatie over uw woning nodig. In dat geval vragen wij u om digitaal (via een beveiligde applicatie) meer informatie over uw woning te sturen. Wij vragen bijvoorbeeld om informatie over de voorzieningen in uw woning (hoe oud iets is en foto's) en foto's van de binnen- en buitenkant van uw woning.

 

U wilt een commerciële of speciale bemiddelaar (een bureau) inschakelen. Mag dat? 

U mag altijd een bemiddelaar inschakelen om bezwaar namens u te maken. Dat kan bijvoorbeeld een gespecialiseerd bureau of een makelaar zijn. Wij raden u echter aan altijd goed uit te zoeken wie u daarbij het best van dienst kan zijn en wat u precies zoekt. Er zijn veel bureaus die zich gratis aanbieden als tussenpersoon, maar wij hebben liever rechtstreeks contact met u.

Op het moment dat u een bemiddelaar inschakelt, mogen wij namelijk niet meer rechtstreeks contact met u opnemen. Omdat wij belastingen persoonlijk en begrijpelijk willen maken, vinden wij dat vervelend voor onszelf én voor u.  Want wij helpen u graag. Als wij een fout gemaakt hebben, herstellen we die gewoon. En wij helpen u op vergelijkbare wijze als de tussenpersoon. Bijvoorbeeld met een eenvoudig bezwaarformulier in ons digitaal loket Mijn GBTwente. Op die manier doen wij ons best om het samen met u zo makkelijk mogelijk te maken.

U hoort en leest veel over de bemiddelaars. Dat is vanwege de kosten die hiermee gepaard gaan. Hoewel de bezwaarprocedure voor u als inwoner via een bemiddelaar inderdaad niets kost, zijn er wel veel kosten voor de gemeenschap. De speciale bemiddelaars en bureaus werken meestal op basis van 'no cure, no pay'. Dit betekent dat als zij geen resultaat voor u behalen, u er ook niet voor hoeft te betalen. Maar als er wel resultaat wordt behaald, dan betaalt de gemeente (gemeenschap) de wettelijke onkostenvergoedingen voor het proces. De totale vergoeding die een gemeente moet betalen aan een bemiddelaar bedraagt bij een gegrond bezwaar gemiddeld 750 euro. Dat betekent dat die kosten in het jaar daarna over alle woningeigenaren in uw gemeente verdeeld zullen worden. De lasten stijgen dan. Inhoudelijk handelt GBTwente alle bezwaren op dezelfde manier af. Het maakt niet uit of u zelf bezwaar in dient of dat laat indienen.

Heeft u een vraag, bel ons gerust. Wij helpen u graag en geven u advies. Daarna kunt u beslissen of en hoe u bezwaar wilt maken.

Meer weten over WOZ-bezwaar maken via een commerciële bemiddelaar of bureau? Kijk dan eens naar deze nieuwsuitzending van RTL Nieuws van 1 februari 2020.