Veelgestelde vragen over betalen

U wilt betalen. Naar welk rekeningnummer moet u geld overmaken?

Ons rekeningnummer is NL 72 BNGH 0285 1412 28.
Onze BIC code is BNGHNL2G
Let op: Vermeld bij uw betaling altijd het aanslagnummer of uw klantkenmerk.
 

Hoe betaalt u met een QR-code?

U kunt alleen met een QR-code betalen wanneer op uw aanslag een QR-code staat. U vindt de QR-code links onderaan op uw aanslag gemeentelijke belastingen. Betalen via iDEAL met de QR-code gaat in 5 stappen:  

  1. Open de fotocamera op uw mobiele telefoon
  2. Scan de QR-code op uw aanslag gemeentelijke belastingen
  3. Klik op de website die de telefoon laat zien en controleer uw gegevens
  4. Klik op Betaal met iDEAL en kies uw bank
  5. Betaal uw aanslag

Let op: scan de QR-code níet met de QR-scanner in uw bank-app. Scan de QR-code altijd met de camera van uw mobiele apparaat.

U weet niet hoeveel u nog moet betalen. Waar kunt u het openstaande bedrag zien?

U kunt het openstaande bedrag bekijken in het digitaal loket. U kunt hiervoor inloggen bij mijn GBTwente.

U heeft te veel geld overgemaakt. Wat kunt u doen?

Het kan gebeuren dat u te veel of dubbel heeft betaald. Als uit de betalingskenmerken blijkt dat het om een dubbele betaling gaat, stort GBTwente de tweede betaling altijd terug. Controleer eerst uw bankafschriften en uw aanslagbiljet(ten) en kijk ook of GBTwente het te veel betaalde bedrag al heeft teruggestort op uw rekening.

Is dit niet het geval? Neem contact op met GBTwente. Geef altijd aan hoeveel u heeft overgemaakt, van welk rekeningnummer, op welke datum en onder vermelding van welk betalingskenmerk. Zo kunnen onze collega's uw betalingen eenvoudig terugvinden.

Uw automatische incasso is gestopt. Kunt u nog in termijnen betalen?

Ja, dit kan met een betaalafspraak. Een afspraak is mogelijk voor 4 termijnen. Het aanvragen hiervan kan in het digitaal loket. Hiervoor logt u in op mijn GBTwente. Een tweede betaalafspraak voor hetzelfde belastingjaar is alleen na overleg met GBTwente mogelijk. Voor het volgende jaar kunt u een nieuwe machtiging voor automatisch betalen afgeven.

Hoe kunt u uw rekeningnummer voor een automatische incasso wijzigen?

Het wijzigen van uw rekeningnummer voor een automatische incasso doet u door in te loggen bij mijn GBTwente. Kies in het digitaal loket voor Automatisch betalen. Klik op de button en geef een machtiging af voor het nieuwe rekeningnummer. Uw oude machtiging wordt dan beëindigd. Het afgeven van een machtiging loopt via e-mandate. Met e-mandate geeft u een digitale incasso af via het elektronisch bankieren van uw eigen bank.

Hoe kunt u een automatische incasso intrekken/stopzetten?

Het intrekken/stopzetten van een automatische incasso doet u door de afgegeven machtiging bij GBTwente of bij uw bank in te trekken. Het intrekken van uw machtiging bij GBTwente kan schriftelijk of digitaal.

Wat is een stornering en wat moet u doen?

Een stornering is de terugboeking van een automatische afschrijving. Een stornering kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
  • onvoldoende saldo op uw rekening
  • een bankrekening die stopgezet is
  • u heeft zelf het bedrag laten terugboeken

Als GBTwente een termijnbedrag niet ontvangt, dan krijgt u hierover een brief. Hierin staat wat u kunt doen.

Wat is SEPA?

Single Euro Payments Area (SEPA). Nationale betaalsystemen zijn overgegaan op Europese standaarden zodat er geen verschil meer is tussen binnenlands en buitenlands betalingsverkeer in euro’s. Alle betaalproducten zoals de overschrijving, acceptgiro en incasso worden vervangen door producten die voldoen aan de SEPA-regels.

Waarom is er geen acceptgiro bijgevoegd?

GBTwente verstuurt geen acceptgiro’s. Klik hier om te zien op welke manieren u wel kunt betalen.