Help ons verbeteren

Vragen over de WOZ-waarde? Bel ons eerst

Binnenkort ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen met daarop de WOZ-waarde van uw woning. De Waarderingskamer – die toezicht houdt op de bepaling van WOZ-waarden door de gemeenten - gaf eind 2020 aan dat de WOZ-waarde dit jaar met 6% tot 8% stijgt. Benieuwd waarom de WOZ-waarde is gestegen en wat u kunt doen? Lees dan verder.
Gepubliceerd op 21.01.2021, 13:00
Vragen over de WOZ-waarde? Bel ons eerst

Hoe weet u wat de WOZ-waarde van uw woning is? 

Eind februari ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen. Hierop staat ook de WOZ-waarde van uw woning. GBTwente probeert elk jaar zo nauwkeurig en objectief mogelijk de WOZ-waarde te bepalen. Als u meer wilt weten over uw WOZ-waarde dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. 

Nadat u de aanslag gemeentelijke belastingen hebt ontvangen kunt u het taxatieverslag bij ons opvragen via het digitaal loket Mijn GBTwente. Ook kunt u via het WOZ-waardeloket de waarden van vergelijkbare woningen opvragen.

Let op: u kunt WOZ-waarde pas inzien vanaf 18 februari 2021 in het WOZ-waardeloket.

Heeft u vragen over de aanslag, de WOZ-waarde of klopt er iets niet? Bel ons eerst. 

Als u vragen heeft over de aanslag gemeentelijke belastingen of denkt dat er iets niet klopt dan kunt u ons bellen. Wij helpen u graag. Misschien klopt er iets niet op de aanslag gemeentelijke belastingen, dan herstellen we eventuele fouten graag direct. Ook als u van plan bent een bezwaar in te dienen omdat u het niet eens bent met de WOZ-waarde van uw woning, dan kunt u ons eerst bellen. Wij helpen u graag met al uw vragen en kijken samen naar de mogelijkheden. Hier vindt u onze contactgegevens

Ook kunt u dit jaar weer direct bellen met één van onze taxateurs. U kunt dan uitleggen waarom u denkt dat de WOZ-waarde van uw woning niet klopt. De taxateur kijkt dan samen met u naar de woning en de bijbehorende WOZ-waarde. Als de WOZ-waarde te hoog is past de taxateur deze direct aan. Wilt u daarna toch bezwaar indienen, dan is dit gewoon mogelijk. 

U kunt uw bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening op de aanslag gemeentelijke belastingen. Dan kijken wij er nog eens goed naar. Wilt u meer informatie over bezwaar indienen? Kijk dan op onze pagina over bezwaar indienen.

Waarom stijgt de WOZ-waarde van een woning? 

Niet alleen de kenmerken van uw woning (zoals type woning, bouwjaar, ligging, onderhoudstoestand) zijn bepalend voor de WOZ-waarde van een woning. Ook wat er gebeurt op de woningmarkt speelt een rol in het bepalen van de WOZ-waarde.

Het gebruik van de WOZ-waarde is sterk toegenomen. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor de belastingheffing door het Rijk, denk hierbij aan inkomsten- en vennootschapsbelasting, maar ook voor de belastingheffing van waterschappen en gemeenten zoals de onroerende zaakbelasting. Het is dus belangrijk dat de WOZ-waarde klopt.

Omdat de WOZ-waarde voor meer doeleinden wordt gebruikt, is het belangrijk dat de WOZ-waarde een goede afspiegeling is van de marktwaarde. Daarom wordt er ook gekeken naar de verkoopprijzen van woningen op de woningmarkt. De prijzen van woningen zijn de laatste jaren vooral gestegen. Ook dit beïnvloed de WOZ-waarde. 

Meer informatie over de WOZ-waarde? 

 Op onze pagina over de WOZ-waarde wordt uitgelegd wat de WOZ-waarde is en op welke manier deze wordt bepaald. 

Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op veel vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag!