Update 6 juni: data gestolen bij ransomware-aanval leverancier AddComm

Onze leverancier AddComm is vrijdag 17 mei 2024 getroffen door een ransomware-aanval.
Gepubliceerd op 06.06.2024, 09:00
Update 6 juni: data gestolen bij ransomware-aanval leverancier AddComm

Vorige week, op dinsdag 28 mei, hoorden wij dat cybercriminelen data hebben gestolen van een groep klanten van AddComm. GBTwente hoort bij die groep klanten. AddComm heeft na onderhandeling met de cybercriminelen afgesproken dat zij de gestolen gegevens niet publiceren en verwijderen. Hierdoor is de kans dat persoonlijke gegevens openbaar worden gemaakt zeer klein.

Welke data is gestolen?
Wij hebben onderzocht welke data is gestolen. Het gaat om een gering aantal documenten waarin persoonsgegevens staan. Betrokken worden hierover geïnformeerd. Zij ontvangen deze week een brief van ons. Er zijn geen bankrekeningnummers en/of BSN-nummers van inwoners of ondernemers betrokken.

Bij GBTwente vinden we de bescherming van gegevens heel belangrijk. Wij doen altijd ons best om persoonlijke gegevens van onze inwoners en ondernemers te beveiligen. Ook beseffen wij dat elk gelekt document er één te veel is en vinden deze situatie dan ook heel vervelend.

Wat betekent dit voor de betrokkenen?
AddComm heeft na onderhandeling met de cybercriminelen afgesproken dat zij de gestolen gegevens niet publiceren en verwijderen. Hierdoor is de kans dat persoonlijke gegevens openbaar worden gemaakt zeer klein. Toch raden wij aan om altijd alert te blijven op verdachte activiteiten:

  • Open geen e-mails van onbekende afzenders.
  • Klik niet op links en open geen bijlagen in e-mails van afzenders die u niet kent.
  • Let goed op berichten die van uw bank lijken te komen. Controleer altijd bij uw bank of de communicatie echt is.
  • Deel geen persoonlijke informatie via e-mail, sms of telefoon, ook niet als deze berichten van GBTwente lijken te komen. Wij versturen berichten alleen per post of via Mijn Overheid.
  • Als u twijfelt over de echtheid van een bericht of verzoek, neem dan contact op met de betreffende organisatie via de officiële contactgegevens. Zoek deze contactgegevens zelf op en vertrouw niet zomaar op de gegevens die in een e-mail staan.

Hebt u nog vragen?
Hebt u nog vragen naar aanleiding van dit bericht? Wij beantwoorden deze graag. U kunt ons bereiken door te bellen naar 088 64 64 800. Stuurt u ons liever een bericht? Dan kunt u hier klikken om het contactformulier in te vullen.