Mogelijk data ontvreemd door ransomware-aanval bij leverancier

Uit voorzorg informeren wij u over het volgende: de afgelopen week is één van onze leveranciers geraakt door een aanval met ransomware. Hierbij is door cybercriminelen ook data ontvreemd.
Gepubliceerd op 23.05.2024, 15:00
Mogelijk data ontvreemd door ransomware-aanval bij leverancier

Op dit moment is nog onbekend welke data bij de leverancier precies is ontvreemd en of dit gegevens van onze inwoners betreft. We hebben direct maatregelen getroffen om verdere schade te voorkomen. Ook hebben wij melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Klik hier om meer te lezen over de privacyregeling van GBTwente.
Klik hier om meer informatie te krijgen over wat GBTwente doet rondom datalekken. 

Welke maatregelen heeft GBTwente getroffen?
Zodra bekend werd bij de leverancier dat ze waren aangevallen door cybercriminelen, is de verbinding met GBTwente direct door de leverancier beëindigd. Ook heeft GBTwente eigen systemen en bepaalde servers direct uitgeschakeld en onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat de hackers niet in onze eigen systemen zijn binnengedrongen.

Hoe nu verder?

  • Onderzoek: De leverancier onderzoekt samen met externe beveiligingsexperts de omvang van de aanval en welke data mogelijk is gelekt. We hebben van de leverancier begrepen dat dit enige tijd kan gaan duren.
  • Communicatie: We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen via onze website zodra we meer informatie hebben.

Wat kunt u zelf doen?
Het is altijd belangrijk dat u extra waakzaam bent voor inkomende berichten. Let op het volgende:

  • Open geen e-mails van onbekende afzenders.
  • Vermijd het klikken op links of het openen van bijlagen in e-mails van afzenders die u niet kent.
  • Let goed op berichten die van uw bank lijken te komen. Verifieer altijd via uw bank of de communicatie echt is.
  • Ga niet in op verzoeken om persoonlijke informatie te delen via e-mail, sms of telefoon. Ook als deze lijken te komen van GBTwente.

Uw zaken regelen in Mijn GBTwente
Uw Mijn GBTwente omgeving is toegankelijk zoals u gewend bent. Hebt u voor nu vragen? Dan kunt u contact met ons opnemen. Klik hier als u ons wilt bellen. Stuurt u ons liever een bericht? Dan kunt u hier klikken om ons contactformulier in te vullen.  

GBTwente neemt de bescherming van uw gegevens zeer serieus en we begrijpen dat dit zorgwekkend kan zijn. We doen er dan ook alles aan om de impact te minimaliseren en uw gegevens te beschermen.

We houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen via onze website.