Help ons verbeteren

Blijf alert: Beveiligingsbedrijf waarschuwt voor phishing-mails

Het Nederlandse beveiligingsbedrijf Northwave waarschuwt voor mogelijk een nieuwe golf ransomware-aanvallen bij bedrijven en overheden. Blijf daarom alert op de (digitale) post die u ontvangt. Deze maand versturen wij de aanslagen gemeentelijke belastingen binnen ons verzorgingsgebied. U ontvangt de aanslag per post in uw brievenbus óf digitaal in uw Berichtenbox van MijnOverheid. Wij versturen nooit aanslagen per mail.
Gepubliceerd op 03.02.2021, 12:00
Blijf alert: Beveiligingsbedrijf waarschuwt voor phishing-mails

Waarom vragen we u om alert te blijven?

Het Nederlandse beveiligingsbedrijf Northwave waarschuwt voor mogelijk een nieuwe golf ransomware-aanvallen bij bedrijven en overheden. Door middel van phishing-mails probeert een bekende groep internetcriminelen met onbetrouwbare software toegang te krijgen tot het netwerk van (overheids-)organisaties. De netwerktoegang wordt vervolgens verkocht aan een ransomware-groepering, die geld van de organisatie willen in ruil voor de toegang tot hun eigen bestanden. (bron: NOS)

Deze ransomware-aanvallen treffen ook thuisgebruikers. Zij moeten dan vaak een paar honderd euro betalen om weer bij hun bestanden te kunnen. Wij vragen u daarom om alert te blijven op de (digitale) post die u ontvangt.

Twijfelt u aan de echtheid van uw (digitale) post?

U kunt ons altijd bellen als u twijfelt aan de echtheid van de (digitale) post van GBTwente. Wij controleren dan of het klopt dat u bericht van ons heeft gehad.

Heeft u een phishing-mail ontvangen?

Heeft u een vreemd bericht of een phishing-mail ontvangen? Of heeft u een raar telefoontje gehad? Zijn uw gegevens in verkeerde handen gevallen? Via de Fraudehelpdesk kunt u aangifte doen. Daarna raden wij u aan om vreemde berichten of phishing-mails uit uw mailbox te verwijderen.