Help ons verbeteren

Onderzoek: WOZ-waarde van woningen is in lijn met marktwaarde

De WOZ-waarden volgen de ontwikkelingen op de woningmarkt, blijkt maandag uit onderzoek van de Waarderingskamer en het Kadaster. De WOZ-waarden van woningen worden jaarlijks vastgesteld door gemeenten. [Bron: NU.nl]
Gepubliceerd op 25.06.2019, 11:00
Onderzoek: WOZ-waarde van woningen is in lijn met marktwaarde

De Waarderingskamer, die toezicht houdt op de WOZ-waardebepaling, en het Kadaster hebben ruim 800.000 woningverkopen in de periode 2012 tot 2017 onder de loep genomen.

Geen enkele gemeente heeft de WOZ-waarden in die periode systematisch te hoog of te laag ingeschat, concluderen de onderzoekers.

Ook de WOZ-waarden van woningen die niet zijn verkocht, komen overeen met de marktwaarden, hoewel die wel enkele procenten lager liggen. Dat komt doordat woningen die wel verkocht zijn direct na de verkoop vaak een hogere waarde krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als kopers het huis hebben opgeknapt.

De WOZ-waarde is de grondslag voor verschillende belastingen, waaronder de onroerendezaakbelasting, het eigenwoningforfait en de waterschapsbelasting. De WOZ levert zo'n 10,7 miljard euro aan belastinggeld op.

Verwacht wordt dat het gebruik van WOZ-waarden verder zal toenemen, omdat die sinds 2016 openbaar zijn.

 
BRON: NU.nl 24-06-19, 10:49